Al spelend bewegen

Bewegen!

Veel mensen zijn zich bewust van het belang van voldoende bewegen. Maar, wat is de definitie van voldoende? In de beweegrichtlijn 2017 staat dat ouderen zich voor ten minste 2,5 uur per week matig intensief moeten inspannen. Dit zijn activiteiten zoals wandelen en fietsen. Daarnaast zou ook nog twee keer per week aan krachttraining i.c.m. balansoefeningen gedaan moeten worden. Dit klinkt uitvoerbaar. Echter, de leefstijlmonitor van het RIVM toont aan dat slechts 37% van de senioren aan deze richtlijn voldoet.

Wanneer men, en dus ook ouderen, niet bewegen komen ze langzaam in een negatieve vicieuze cirkel terecht. Niet bewegen leidt namelijk tot minder energie en minder zin om te gaan bewegen. Hierdoor gaat men steeds minder bewegen en meer zitten. Dit heeft allerlei negatieve gevolgen, zoals een hogere kans op vroegtijdige opname in een verzorgingstehuis en zelfs vroegtijdig overlijden. Het is juist belangrijk om in beweging te blijven om de dagelijkse activiteiten zelfstandig uit te kunnen blijven voeren. Het is daarom belangrijk nu te gaan bewegen en minder te gaan zitten.

Maar, waarom bewegen ouderen nu niet voldoende? Er zijn bijvoorbeeld voldoende senioren die nog zelf actief zijn in het huishouden. Dit is toch ook een inspanning, je kan je er immers moe door voelen. Helaas gaat bij huishoudelijke taken de hartslag niet voldoende omhoog om een gezondheidseffect te bewerkstelligen. Wandelen en fietsen zijn activiteiten die wel zorgen voor een gezondheidseffect. Uiteraard zijn sporten waarbij je gaat zweten ook goed om te beoefenen.

Naast deze beweegactiviteiten voor het uithoudingsvermogen schrijft de richtlijn ook nog voor dat ouderen twee keer per week krachtoefeningen moeten doen. Wandelen zorg ook voor voldoende belasting op de spieren en botten om deze activiteit als krachttraining te zien. Daarnaast zijn traplopen, hardlopen en dansen goede krachtoefeningen. Voordat iemand zelfstandig begint met bewegen en/of krachttraining is het raadzaam een afspraak te maken bij de fysiotherapeut en/of huisarts. Hier kan gevraagd worden naar de mogelijkheden om veilig te kunnen bewegen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat met behulp van een Xbox bij senioren gezondheidseffecten behaald kunnen worden. Ouku Consultancy heeft een Xbox aangeschaft om het voor senioren mogelijk te maken om op een laagdrempelige en leuke manier te bewegen. In samenwerking met Stichting Land van Horne is een inventarisatie onderzoek uitgevoerd waarbij is gebleken dat met een Xbox op een leuke manier de conditie van senioren verbeterd kan worden. Dit geldt ook voor ouderen die in het dagelijks leven niet zonder hulpmiddel of slechts een korte afstand zelfstandig kunnen wandelen.

Met een Xbox kunnen spelletjes gespeeld worden zoals bowlen, atletiek, voetbal en zelfs boksen. Deze spellen worden aangestuurd met het eigen lichaam. De spellen kunnen zowel alleen als in duo’s gespeeld worden. Dus, ben jij, of ken jij iemand die, geïnteresseerd is in deze manier van bewegen of in de resultaten van het onderzoek, neem dan eens contact op Ouku Consultancy om de mogelijkheden te bespreken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *