,

Behoor tot een community

alleen samen kom je verder

De mensen in de zogeheten ‘Blue Zones’ worden in goede gezondheid en groot geluk vaker 100 jaar. Wie op een gezonde manier, vol vitaliteit en levensvreugde oud wil worden heeft er o.a. baat bij om bij een community te horen.

Het belang van vriendschappen en sociale contacten

In de Blue Zone Okinawa, Japan, sluiten mensen levenslange vriendschappen met groepjes van vijf mensen. Tijdens het gehele leven letten ze op elkaar, steunen ze elkaar en geven ze elkaar feedback bij ongehoord gedrag.

Daarnaast behoren de mensen in de Blue Zones allemaal tot een community. Dat wil zeggen dat ze samen leven in een gemeenschap met gelijkgestemden. Dit kan bijvoorbeeld op basis van hobby’s, beroepen, religie, levensfilosofie, etc.

Bij Hofjes Wonen gaat het in de kern ook om het opbouwen van een gemeenschap. De stenen in de vorm van woningen zijn belangrijk, maar de manier waarop mensen in het hofje met elkaar samen leven is nog belangrijker.

Het lijkt wel of we een beetje verleerd zijn om met elkaar contact te maken. We aarzelen als we gevraagd worden iets te doen voor een ander, omdat we geen benauwende en verplichtende vormen van verbinding aan willen gaan.

Zeker als die ander ‘anders’ is. Bijvoorbeeld omdat hij of zij een andere culturele achtergrond heeft of hulpbehoevend is. In het hofje zoeken we naar eigentijdse vormen van gemeenschap waar iedereen zich prettig bij voelt en iedereen zich welkom voelt.

Wij willen de ieder-voor-zich-mentaliteit doorbreken en in het hofje, maar zeker ook in de wijk de sociale basis versterken. Want wie wil nu niet op een prettige manier oud worden, met mensen om je heen die iets voor je kunnen betekenen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *