Bekijk dit eens anders

Advies

‘Lukt toch niet’, ‘Daar zit niemand op te wachten’, ‘Hier hebben we geen geld voor’, allemaal veelgehoorde reacties van anderen als je iets (nieuws) wil proberen. Je ziet zelf kansen, maar door al die bezwaren wordt het je toch lastig gemaakt.

Niet alleen op het werk, maar ook in de thuissituatie wordt er soms afkeurend gereageerd op nieuwe plannen of veranderingen die je zou willen doorvoeren. Er wordt eigenlijk steeds gezegd dat iets niet kan.

Maar het kan ook andersom. Je wil of doet iets niet zoals de ander het graag zou willen. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of je opa en oma. Hoe vaak zeg je ze niet ‘Let op’, ‘Ga niet op dat trapje staan’ of ‘Blijf maar zitten, ik doe het wel’.

Wat er eigenlijk gezegd wordt in de drie bovenstaande voorbeelden is dat de ander zelf niet weet hoe het moet of het eng vind of ze het zelf ook wel zouden willen, maar het gewoon weg niet lukt. Herken je dit bij jezelf?

Je oude dag in het verpleeghuis

Ongeveer 20% van de dag dat bewoners wakker zijn wordt opgevuld met zorgmomenten (wassen, aankleden, medicatie toedienen, e.d.). Voor de overige 80% zijn ze veelal op zichzelf aangewezen of op familie.

Familie, maar ook de zorgmedewerkers vinden de 80% ‘lege’ uren vaak vervelend, onaangenaam en onwenselijk. ‘Het is toch niet gezellig, zo alleen op de kamer’, ‘Doe toch eens mee aan de bingo’ of ‘Ga eens bij de buurman op bezoek’.

Familie trekt dan aan de bel en vind dat er iets moet gebeuren. Maar is dat ook wat de vader, moeder, opa of oma zelf vind en wil? Meestal niet en daarbij kan iemand in veel gevallen nog goed zelf bepalen wat hij of zij wil.

In veel gevallen is het waarschijnlijk het vooruitzicht van de ander dat ze zo niet oud willen worden. We projecteren onze angst op onze (groot) ouders en waarbij ook vaak wordt vergeten dat onze (groot) ouders in een andere levensfase zitten en andere dingen willen en kunnen.

Dus denk na voordat je iets zegt. Stimuleer de ander want of je nu 20, 50 of 80 jaar oud bent er zijn nog zoveel dingen die je kunt en laat je niet tegenhouden door een ander! Leef je dromen en bepaal je eigen koers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *