Haasten kan altijd nog

Ontspannen

70-plussers zijn niet alleen pensionado’s die volop van het leven genieten. Het zijn ook steeds vaker drukke vrijwilligers, mantelzorgers en oppasopa’s en -oma’s. Niet gek dat ook deze groep steeds vaker te kampen heeft met stress of erger…een burn-out!

Mevrouw Janssen is 70. Haar agenda puilt uit van de afspraken en activiteiten. Ze is een actief lid van de plaatselijke KBO vereniging, ze gaat twee keer per week dansen met vriendinnen, ze past samen met haar man 2 middagen op de kleinkinderen en ze is sinds kort mantelzorger van een oudere zus.

Hoeveel uur ze per week met al deze bezigheden kwijt is? Dat is moeilijk te zeggen, maar in elk geval veel! Nu ze ouder wordt merkt ze dat ze steeds vaker last krijgt van lichamelijke kwaaltjes.

Er zijn nachten bij dat ze minder goed slaapt, ze heeft het gevoel dat ze steeds vaker dingen vergeet. Voor de dansmiddagen heeft ze amper tijd meer en ook het huishouden begint eronder te lijden.

Dubbele pech??

Als het op stress aankomt dan zijn ouderen extra die pineut. De gewone ouderdom heeft op sommige terreinen hetzelfde effect op het brein als stress. Stress en ouderdom kunnen elkaar zelf versterken in hun aantasting van de hersenen.

Te veel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed functioneren. Vooral de gebieden die betrokken zijn bij het geheugen en de uitvoerende functies, zoals plannen en beslissen. Dus de combinatie ouder worden en stress kan ervoor zorgen dat je mogelijk het overzicht sneller kwijt raakt in het dagelijks leven.

Ontspannen, ontspannen, ontspannen

Juist in drukke, stressvolle periodes is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen en te ontspannen. Hoe meer je ontspant, hoe beter je functioneert en hoe meer u meestal ook gedaan krijgt.

Ontspanning kan voor iedereen anders zijn. Voor de één is dat een wandeling of een goed gesprek. Voor de ander is dat een potje kaarten, het drinken van een kopje thee of een middagje klussen. Hoe dan ook, maak iedere dag even tijd voor een ontspanmomentje.

Het beeld is dat pensionado’s kunnen gaan genieten van hun vrije tijd en dat ze daardoor ook alle tijd van de wereld krijgen. Maar heel vaak krijgen deze mensen het nog drukker dan in hun werkzame leven, omdat ze diverse taken en bezigheden met elkaar moeten gaan combineren. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorg, zorg kleinkinderen, vrijwilligerswerk, sociale activiteiten, etc.

Bezint eer ge begint.

Er is dus veel wat u zelf kunt doen om uw hersenen (langer) vitaal te houden. Het belangrijkste is ontspannen, ontspannen, ontspannen. Hoe sneller u daarmee begint, hoe beter het is. Ga dus meteen aan de slag! Haasten kan altijd nog!!

 

 

Bron:
https://www.hersenstichting.nl/dynamics/modules/SFIL0200/view.php?fil_Id=2576

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *