Kies zorgvuldig

Advies

Sommige dingen in het leven zijn gewoon je tijd niet waard. Je wil aan deze dingen zeker geen tijd verspillen. Want, zeg nu zelf van dat gehol, gevlieg, je druk maken zonder gas terug te nemen en uiteindelijk uitgeput en opgebrand thuiszitten wordt niemand vrolijk. Je tijd is beperkt, dus kies zorgvuldig waaraan je het besteed!

In mijn vorige blog vertelde ik over drukke 70-plussers. We denken vaak dat dit een groep is die met pensioen is en volop geniet van het leven. Maar vaak hebben zij het drukker dan toen ze werkte.

Dit komt o.a. door dat ze vrijwilliger zijn, mantelzorger en oppas opa of oma. Druk zijn is niet erg zolang er een goede balans is tussen druk zijn en tijd voor jezelf. Maar daar gaat het in veel gevallen mis…tijd voor jezelf.

Maak bewust tijd voor ontspanning. Bijvoorbeeld ’s morgens of juist aan het eind van de dag. Ga zitten en doe even niets, ga knutselen of kleuren en zet je verstand op nul, lees een boek of luister naar muziek.

Maar het helpt ook al om je tempo te vertragen. Loop wat langzamer, fiets zonder haast, poets je tanden zonder te piekeren en na te denken over andere dingen, neem de tijd om rustig je eten te koken, enzovoort.

Het belangrijkste is dat je iets doet waar jij je prettig bij voelt en achteraf een voldaan en ontspannen gevoel ervaart. Je moet er energie van krijgen! Door dit bijvoorbeeld iedere dag bewust in te plannen wordt het ook steeds makkelijker om tijd voor jezelf te pakken.

Tover ook zo nu en dan een lacht op je gezicht, want lachen vermindert stress en geeft je gauw een rustiger gevoel. Door te lachen komt er in je hersenen een prettig stofje vrij die de aanmaak van stresshormonen verminderd.

 

Dus…Leven met een glimlach!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *