,

Vitale krachtpatsers

leefkwaliteit

Waarom voelen sommige mensen van 80 zich nog vitaal en andere niet? De belangrijkste reden is dat gevoel dat je iets bij te dragen hebt aan deze wereld.

Gezond leven, veel sporten, genoeg groenten en fruit eten en ga zo nog maar even door. We denken vaak dat als we dat maar allemaal doen….dán worden we oud. Nou vergeet het maar, want zo simpel is het niet.

Psycholoog Sonnevelt heeft onderzoek gedaan naar waarom sommige mensen van 80 zich nog vitaal voelen en andere niet. Hij kwam tot de ontdekking dat het allemaal draait om een zinvol leven.

Je kunt je zelf optimaal voeden en optimaal bewegen, maar als je geen zinvolle reden aan je leven kunt geven, draagt dat allemaal weinig bij. Het gaat erom dat je ergens voor leeft, je innerlijke motivatie.

Dit hoeft helemaal niets hoogdravends te zijn. Het kan iets heel simpels zijn mits je maar het gevoel hebt dat je een bijdrage kunt leveren. Bijvoorbeeld je zet iedere week de vuilnisbak van de buurman buiten, omdat hij dat zelf niet meer kan.

Naast een zinvol leven zijn sociale contacten, een sociaal netwerk erg belangrijk. Je krijgt er energie van. Je leeft voor de ander en je zorgt voor elkaar. Denk hierbij aan vriendschap en familiebanden.

Verder is het ook belangrijk om positief te denken. Blijf niet hangen in emoties. Als er iets tegenzit accepteer het en ga weer door. Als je in staat bent om te relativeren en positief te blijven helpt dit ook op latere leeftijd om vitaal door het leven te gaan.

Wil je een vitale krachtpatser worden is het ook belangrijk om voldoende herstelmomenten in te bouwen in je leven. Denk aan de 3 R’s, Rust, Reinheid en Regelmaat. Het zorgt ervoor dat je weer op kunt laden en door kunt gaan.

Gezond eten en voldoende bewegen zijn ook belangrijk en ze dragen ook bij aan het vitaal ouder worden. Maar ze zijn zeker niet het belangrijkste!

Dus zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken, voor te leven. Stel jezelf doelen en heb je een doel bereikt stel dan je volgende doel. Als je iets mankeert, dan ben je vaak meteen een patiënt. Terwijl mensen vaak nog heel veel wél kunnen.

Wordt ook een vitale krachtpatser!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *